Sunday, January 24, 2010

En büyük sıkıntı: Kalacak yer!

     Paris çoook uzun zamandır varlığını sürdüren bir şehir, üstelik tarihi dokusuyla. Bu dokuyu bozmamak için şehirde yeni bina yapılmasına kolay kolay izin verilmiyor. Yani talep var, ama hane sayısı sabit. Başlıca üç seçeneğiniz var:
    1- Yurt bulmak
    2- Ev tutmak
    3- Colocation

    1 - Yurt Bulmak


  Paris'te okumaya geleceğiniz okulların %90'ının yurdu yok. Bu okullar genellikle şehir içinde oldukları için pek çoğunun kampüsü bile yok. Şehir içine dağılmış binalardan oluşuyorlar (Okullar hakkında daha fazla bilgiyi başka bir post'ta vereceğim.). Dolayısıyla ya devlet yurtları, ya da özel yurtlar bulmanız gerekiyor.
   CROUS Paris'teki öğrenci hayatıyla ilgili her şeyi düzenleyen kuruluşun adı: yemekhane, iş bulma, kalacak
yer, spor...vb ve kendi yurtları da var. Ancak bu yurtların size çıkma ihtimali çok düşük, çok fazla insan

Pasaport ve vize işlemleri

     Bir boşluğunuza gelir de öğrenci olarak Fransa'ya gelmeye karar verirseniz konsolosluk yolları taşlı, haberiniz olsun. (Yeşil pasaportunuz olsa bile öğrenci vizesi almanız gerekir.) Konsolosluk işleri bir yandan, Erasmus ofisiniz bir yandan size bürokrasinin ne olduğunu size öğretirler. Ama aslında bu çabaların hepsi sizi Paris'e hazırlamak için. Bu ilk elemeleri başaramayanlar Paris'e gidemediklerine hiç üzülmesinler.

Erasmus için Paris?


Bu site, yukarıdaki soruyu, ilgili ilgisiz herkese sormaya başlayan insanların derdine deva olabilmek için bir hosting firmasının byte'larını doldurmaya başlamıştır.
Ben Paris'te ikinci yılımı geçiriyorum ve buraya atacağım her post, kendi deneyimlerimi paylaşma çabasından öte bir şey değildir. Yani o kadar da ciddiye alınacak bir şey yok. Gelip gelmemek tabii ki size kalmış, ancak ben bir Paris aşığıyım, haberiniz olsun.