Sunday, January 24, 2010

Pasaport ve vize işlemleri

     Bir boşluğunuza gelir de öğrenci olarak Fransa'ya gelmeye karar verirseniz konsolosluk yolları taşlı, haberiniz olsun. (Yeşil pasaportunuz olsa bile öğrenci vizesi almanız gerekir.) Konsolosluk işleri bir yandan, Erasmus ofisiniz bir yandan size bürokrasinin ne olduğunu size öğretirler. Ama aslında bu çabaların hepsi sizi Paris'e hazırlamak için. Bu ilk elemeleri başaramayanlar Paris'e gidemediklerine hiç üzülmesinler.



    Öğrenci vizesi alacaklar için İstanbul-vize takma adıyla sizi soyup soğana çeviren şirkete gitmenize gerek yok, siz işlerinizi konsolosluktan halledeceksiniz. Ancak unutmayın, Fransızların çalışma saatleri çok azdır. Örneğin konsolosluktan randevu almak için saat 13:00 ile 14:00 arasında telefon etmeniz ve numarayı düşürebilmeniz gerekmektedir.
 
     Fransız Konsolosluğu'nda özellikle bu aralar her sene değişen bir sistem mevcut. Orada gerçekleştirmeniz gereken işlemler için en iyi adres http://www.ambafrance-tr.org/spip.php?article319 . Burada "visa étudiant" kısmında gerekli açıklamalar yer alıyor. Unutmayın, size çelişkili görünen pek çok şey Fransızlar için gayet doğal olacak. Örneğin bir tanıdığınızın, sizi evinde ağırlayacağına dair belge isteyebilirler. Ancak Fransa'da okumak için bir tanıdığa ihtiyacınız olmadığı ortada. Bu durumda Paris'teki herhangi bir otelden internet üzerinden rezervasyon yaptırabilirsiniz.

    Size büyük ihtimalle sadece Fransa için geçerli olan bir vize vereceklerdir. (Evet, Fransa Schengen ülkelerinden, bunda bir çelişki yok). Ancak endişelenmeyin, çünkü Fransa'ya geldikten sonra iki ay içerisinde bu vizenizi ilgili yerlere onaylatıp Fransız oturma iznine denk bir belge elde edebilirsiniz. Bu da Schengen ülkelerinde serbest dolaşım hakkı demek.

No comments:

Post a Comment