Sunday, January 24, 2010

En büyük sıkıntı: Kalacak yer!

     Paris çoook uzun zamandır varlığını sürdüren bir şehir, üstelik tarihi dokusuyla. Bu dokuyu bozmamak için şehirde yeni bina yapılmasına kolay kolay izin verilmiyor. Yani talep var, ama hane sayısı sabit. Başlıca üç seçeneğiniz var:
    1- Yurt bulmak
    2- Ev tutmak
    3- Colocation

    1 - Yurt Bulmak


  Paris'te okumaya geleceğiniz okulların %90'ının yurdu yok. Bu okullar genellikle şehir içinde oldukları için pek çoğunun kampüsü bile yok. Şehir içine dağılmış binalardan oluşuyorlar (Okullar hakkında daha fazla bilgiyi başka bir post'ta vereceğim.). Dolayısıyla ya devlet yurtları, ya da özel yurtlar bulmanız gerekiyor.
   CROUS Paris'teki öğrenci hayatıyla ilgili her şeyi düzenleyen kuruluşun adı: yemekhane, iş bulma, kalacak
yer, spor...vb ve kendi yurtları da var. Ancak bu yurtların size çıkma ihtimali çok düşük, çok fazla insan
başvuru yapıyor. Ayrıca başvurular senede bir defa, Nisan ayında yapılıyor. Yani bir sonraki sene bahar
döneminde gidecekseniz bile başvuru için erken davranmanız gerek. Ayrıntılı bilgi: http://www.crous-paris.fr/
    Cité Universitaire de yabancı öğrenciler için kurulmuş, şehrin biraz güneyinde kalan, yemekhanesi, spor salonu, geniş yeşil alanları ve yurtları ile tam bir öğrenci cenneti. Buradaki her yurt bir ülkenin ya da milletin adını taşıyor. Ancak Türkiye evi gibi bir şey yok. Dolayısıyla orada yer bulabilmek için tek tek bütün evlere mail atmak en iyi çözüm. Ancak bunun da bir garantisi yok. Ayrıntılı bilgi: http://www.ciup.fr/

     2 - Ev tutmak


   Paris'te ev kiralarının çok yüksek olması yetmiyormuş gibi, bir de paranız olsa bile ev bulamama ihtimaliniz var. Tek kişilik bir stüdyo daire yaklaşık 500 euro'dan başlıyor, ve boyutları da 10m2'den. Bir de emlakçı araya giriyorsa yıllık kiranın yüzde onunu kendisine teslim ediyoruz. Ayrıca ev sahipleri de bir aylık depozito istiyorlar. Üstelik bütün bunlar yetmezmiş gibi, geliri aylık kiranın üç katından fazla olan bir kefil bulmanız gerekiyor. Bunun sebebi de bir kere eve girdikten sonra yasalar tarafından çok iyi korunuyor olmanız. Dolayısıyla ev sahipleri kendilerini güvence altına almak istiyorlar. Biraz pahalı olmasına rağmen evdeki rahatlığı başka bir yerde bulma olasılığınız çok düşük. Bu konu çok ayrıntılı olduğundan başka bir postta anlatmaya karar verdim.

   3 - Colocation

   Kiralar ve faturalar bir hayli yüksek olunca, öğrenciler de "Biz neden bu masrafları paylaşmayalımmm??" gibi  parlak bir çözüm buluyorlar kendilerince. Özellikle Erasmus hayatında yabancı öğrencilerle ev paylaşmak oldukça faydalı bir deneyim olsa gerek. Ancak fransızların pek çoğunun kalacak yeri olduğundan, bu öğrenciler daha çok sizler gibi Erasmus yapmaya gelen yabancılar oluyor. İyi bir colocation bulmak için sanırım en iyi adres panolar. Örneğin Cité Universitaire'in ana binasının sağ kanadında kalan panolarda pek çok ilan olyor.


   Bu tercihlerin herhangi biriyle bile aylık en azından 400 euro'yu gözden çıkarmanız lazım. Bu sayı da oldukça minimum bir sayı. Genelde 500 euro civarında oluyor kalacak yer giderleri. Bir de bu yüksek fiyatlar karşısında yüreği sızlayan Fransız hükümeti CAF adı altında bir kira yardımı yapıyor. Bu kira yardımından herkes yararlanabilir. En azından ayda 100 euro yardım almanız lazım. Ayrıntılı bilgi:http://www.caf.fr/

1 comment:

  1. ürkiye'de yaşam yabancılar için basittir. Güçsüz lira, günlük yaşam masraflarının, Birleşik Krallık'taki miktarın ve Avrupa'nın bir miktarının bir kısmı olduğunu gösteriyor. Yardımcı programlar, temel ürünler, dışarıda yemek yemek ve yemek yapmak şaşırtıcı derecede mütevazı.
    http://www.emlakzone.com/

    ReplyDelete