Saturday, October 27, 2012

Gezi planı 2 - Montmartre



Montmartre
   Tekrar merhaba. Sıradaki gezi rotası Paris'in daha turistik, daha tanınmış bir yeri olan Montmarte'ın çevresinde.(Sacré-Coeur kilisesinin de üzerinde yer aldığı, bir tepeden şehre bakan, ressamlarıyla, bohem hayatıyla ünlü tepe).

    Belki bir gün Disneyland'e gitmek istersiniz, ya da başka bir eğlence parkına(parc asterix mesela), ya da Versailles sarayına gitmek istersiniz. Hepsi Paris'e 1 saat sürüyor, RER ile gidiliyor, özellikle Versailles'ın bahçesi çok güzel bir yer vakit geçirmek için, içinde büyük bir havuz var, kayık kiralanıyor, hatta temmuzda akşamları klasik müzik eşliğinde eğlenceler oluyor fln. Siz istediğiniz bir şey varsa söyleyin, ben anlatırım. Kendi halime bırakılınca daha çok şehrin içindeki gezi planlarını yapıyorum. Müzeleri görmek isterseniz öyle bir rota da çizebilirim(Sanat müzesi, modern sanat müzesi, mimarlık müzesi, bilim müzesi, müzik müzesi, ne olursa).

    Şimdi bugünkü rotamız olan Montmarte'a dönelim. Burası şehrin kuzeyinde, şehre tepeden bakan, çok turistik, çok hareketli, çok güzel bir yer. (Yalnız Eiffel kulesi kolay kolay görünmüyor :)) Belki Amelie filminden hatırlarsınız, Amelie, içinde atlı karıncanın da olduğu yeşillikli, bol merdivenli bir parkta tepeden dürbünle aşağıdaki birşeye bakıyordu, yerde oklar çiziliydi fln. İşte orası rotanın başlangıcı.

Moulin Rouge
    Buraya gitmek için önce 2. metro hattının "Anvers" durağına gidiyoruz. Bu durağın çıkışı genelde kalabalık oluyor, oradaki "Montmarte" ya da "Sacré Coeur" oklarını izleyerek küçük bir sokaktan ilerlemeye başlıyoruz. Zaten biraz sonra tepedeki bembeyaz kiliseyi görüyoruz. Önümüzdeki parkın merdivenlerinden de yukarı çıkabilirsiniz, ya da hemen yanındaki finiküleri de kullanabilirsiniz. Yalnız orada insanların bileklerine yeşil,sarı,kırmızı ipler bağlayıp satmaya çalışan zencilere dikkat edin, çok yüz vermeyin :) Yukarıda önce kilise ve önündeki geniş merdivenler karşınıza çıkacak. Genelde kalabalıklar o merdivenlere oturup dinleniyor, yiyip içiyor, müzik yapıyor ya da gösteri yapan sokak sanatçılarını izliyorlar. Sonra kilisenin solundan ilerleyip sağa dönünce "place du tertre"e geliyoruz. Burası restoran, cafe, dondurmacı, hediyelik eşyası satan dükkanlar ve sokakta insanların resimlerini yapan ressamlarla dolu bir yer. Burada gönlünüzce gezebilirsiniz, sonra sizi yavaş yavaş bu tepeden aşağı indireceğim. İşte o yolda burasının çok eskiden değil, yakın geçmişte şehrin bir parçası olmadığı, şehrin kuzeyinde bulunan küçük bir köy olduğu daha iyi anlaşılıyor. Ayrıca dönemin bütün sanatçıları bohem hayatlarını burada yaşamayı seçmişler. Zaten tepeden aşağı inince Moulin Rouge'a varacağız.

   Bu dönüş yolunu da haritada çizerim, ama yolda anlatmak istediğim birşeyler var. Öncelikle "Rue Norvis"den geçerken solda duvarın içinden geçen bir adam heykeli var. Bu heykel Marcel Ayme'nin "duvardan geçen adam" hikayesine atıfen yapılmış. Sonra "Avenue Junot"dan inerken sağdaki "villa Léandre" sokağına girmenizi de tavsiye ederim. Burası Paris'te görüp de en çok beğendiğim sokaklardan biri. Hiç benim bildiğim Paris'e benzemiyor. "Villa Léandre"a uğradıktan sonra bu yolu biraz geri yürüyüp oradan aşağı inerseniz doğrudan Moulin Rouge'un yanına çıkarsınız, haritada göstereceğim.

Pere LaChaise mezarlığı
   Yolun aşağısında Moulin Rouge olur da, bu değirmene eşlik edecek başka dükkanlar olmaz mı! Şimdi vardığımız yer Pigalle, ve burası yetişkin gece hayatıyla ünlü bir semt. Gece gezmek için çok iyi bir seçim değil, ama gündüz bir sıkıntı yok. Eğer isterseniz çok yakınınızda bulunan Long Island barına uğrayıp birşeyler içebilirsiniz. Çok güzel bir yerdir.

    Eğer merak ederseniz bu rotaya Père LaChaise mezarlığı da eklenebilir, o da ikince metro üzerinde, 5-6 durak ileride. Bu mezarlıkta yüzlerce ünlünün mezarı var. Bizim mezarlıklara da çok benzemiyor, hıristiyanlarda ölümden sonra gösteriş de baya yapılıyormuş :) Yalnız kaçta kapandığına bakmak lazım sonra kapıda kalmamak için.

   İsterseniz bu geziyi akşam Seine nehri üzerinde yüzen bir restoran ile tamamlayabilirsiniz. Bunları çok iyi bilmiyorum aslında. Bu sitede en güncel bilgiler var: http://www.bateaux-mouches.fr/

No comments:

Post a Comment